Туризам у Срему


„Срем, Срем, Срем диван је кићени Срем, лепо је живет’ у њем„, кажу речи једне песме али кренимо редом:

Општина Инђија (http://www.indjija-tourism.com)

Дунав протиче кроз територију општине Инђија у дужини од 27 км, стварајући живописну обалу, једну од најлепших дуж свог тока. Обалом Дунава нижу се прелепе плаже, рибље чарде, викенд насеља, пешчане аде и атрактивни пејзажи који привлаче љубитеље реке, природе, наутичког, риболовног и еко туризма. Поред јединственог наутичког искуства, посебан доживљај представља посета рибљих чарди у којима се спремају врхунски рибљи специјалитети и ужива у музици тамбураша.

Приобаље Дунава и околне шуме су природно станиште бројној популацији дивљих свиња и срнеће дивљачи, а река са рукавцима, барама и пространим плавним теренима представља станиште дивљих патака, дивљих гусака и великог броја осталих птица мочварица, док остали део ловишта настањује фазанска дивљач и дивљи зец.

Обележене пешачко-бициклистичке руте у овој Општини повешће Вас на путовање откривања његових предивних пејзажа и богатог културно-историјског наслеђа.

Општина Ириг (www.turorgirig.org.rs)

На јужним обронцима Фрушке горе, на средини пута између Новог Сада и Руме, простире се Општина Ириг.

Недалеко од Ирига, на билу Фруске горе, је атрактивно излетиште Ириски венац, Змајевац, Бранковац па Врдник, са изворима и базеном термоминералне воде и хотелом „Термал“.

Специфичну културно-историјску понуду Општине чине манастари; Крушедол, Хопово ,Врдник ,Гргетег, Велика Ремета, Старо Хопово, Мала Ремета, Јазак .

Фрушку гору красе и бројни други православни манастири; Привина Глава, Дивша, Кувеждин, Петковица, Шишатовац, Бешеново, Беочин, Раковац, непроцењиве историјске и културне вредност, који су вековима били од изузетног значаја за очување националног идентитета и духовности српског народа.Захваљујући тако великом броју манастира на једном месту, Фрушка Гора је добила епитет „Српски Атос“.

Овај крај има развијено воћарство и виноградарство с производњом чувених вина тако да је свеједно да ли ћете пробати чувена вина винарије ‘’Ковачевић’’ или ‘’Мачков подрум’’ У сваком случају њихов буке остаје дуго на непцима.

Све ово говори у прилог привлацности овог простора за путнике намернике и туристе.

Општина Пећинци (www.pecinci.org/turizam/turisticki_info-centar_opstine_pecinci.21.html)

Туристички потенцијал ове општине је велики јер су Пећинци општина са богатом историјском, природном и културном баштином.

На првом месту ту је Обедска бара. Бара, као остатак једне мочварне средине са специфичним биолошким и биогеографским карактеристикама, представља јединствену појаву у Европи. Да би се ова природна вредност сачувала, комплекс Обедске баре је стављен под заштиту као строги природни резерват.Овај комплекс пружа све услове за пасиван и активан одмор у природи, за излете и шетње.

Место историје, културе и традиције овог краја јесте Купиново, једно од најлепших сремских села у овом делу Срема и једино сремско село које је било краљевски град деспота Лазаревића и Ђурђа Бранковића. Оно што, поред ових историјских локалитета, даје посебну атракцију овом делу је то што подручје Купинова поседује ресурс геотермалних вода које спадају у високотемпературне воде.

У самом насељеном месту Пећинци, налази се јединствен у свету Српски музеј хлеба – Јеремија, са јединственим музејским садржајем у Европи. Овај музеј има око 2000 музејских предмета разврстаних у етнографску, археолошку и ликовну збирку.

Општина Рума (www.rumatourism.com)

Приликом доласка у Руму свакако треба видети Градски музеј са веома вредним експонатима који дочаравају живот и историју Сремаца. Недалеко од града је познато излетиште Борковачко језеро са свим пратећим објектима за угодан боравак. На простору општине налази се археолошко налазиште Гомолава Хртковци из касног палеолита или младег неолита.

Посавско ловиште Каракуша је типично равничарско ловиште и спада у ред најуређенијих ловишта у Србији. По броју животињских врста представља једно од најбогатијих станишта у Војводини.

Заштићено станиште „Бара Трско­вача“ налази се поред села Платичева, у јужном делу Срема, уоквирено долином реке Саве и обронцима пла­нине Фрушке горе. Пример је нај­драстични­јих пром­ена природног станишта иза­з­ваних хидроме­лиоративним зах­ва­тима седамде­сетих год­ина прошлог века са цил­јем доби­јања нових површина за пољопривреду. И поред нарушене разноврсности воденог и моч­варног еко­сис­тема прокопа­ван­јем сис­тема канала и прет­варан­јем баре у оран­ице, успеле су да се очу­вају поп­у­лације лин­јака и златног караша. Трско­вача данас пред­ставља изузетно природно плодиште ове две врсте риба.

Град Сремска Митровица (www.tosmomi.rs)

Град Сремска Митровица представља привредни, административни и културни центар региона и седиште Сремског округа. Историја дуга две хиљаде година сврстава Сремску Митровицу међу најстарија насеља у Србији. У периоду античког Рима град је назван Сирмијум, а свој врхунац је доживео у 3. Веку нове ере, када је постао једна од четири престонице Римског царства.

Локалитети античког Сирмијума, од којих се издвајају Царска палата, део старог градског језгра на Житном тргу, као и Базилика светог Димитрија, затим Музеј Срема, који по богатству, вредности и реткости експоната, посебно из периода Римског царства, спада међу најзначајније установе те врсте у земљи, привлаче велику пажњу домаћих и иностраних гостију.

Недалеко од града налази се бара Засавица која својим окружењем представља редак преостали кутак природе, па је проглашена за Специјални резерват природе И категорије. У несвакидашњем дивљем амбијенту, тик поред града, налазе се ретке биљне и животињске врсте, међу којима се издваја Умбра крамери (мргуда) једини представник фамилије Умбридае у Европи. Бара је богата рибом, нарочито шараном и штуком. Орнитофауна представљена је са 120 врста птица од чега је 80 гнездарица, па се овде пружају идеалне могућности за фото-сафари.

Шумско газдинство у Сремској Митровици води бригу и о 40 хиљада хектара изузетно вредних, махом храстових шума, богатих високом и ниском дивљачи, које привлаче пажњу ловаца са свих континената.

Последњих година у Сремској Митровици се посебно негује и манифестациони туризам који из године у годину добија на квалитету и посећености.

Општина Стара Пазова (www.turizampazova.rs)

Општина Стара Пазова је поносна на своју мултинационалну, вишерелигијску и културну разноликост.

Двадесет шест километара обале Дунава, колико припада општини Стара Пазова, представљају најлепши и најразуђенији део обале, од извора Дунава па све до Црног мора.

Најзначајнији културно-историјски објекат не само Голубинаца већ и општине Стара Пазова је дворац „Шлос“, који се налази у центру села. Поред архитектонске, дворац има и значајну историјску вредност, јер је у њему боравио вожд Карађорђе Петровић током 1813. године.

Котобање представљају ремек-дела народног градитељства. У изузетно вредној и реткој амбијенталној целини коју, за разлику од других села, у Голубинцима, истичу се две сеоске котобање, својеврсна ремек-дела народног градитељства у дуборезу, рад домаћих неимара- мајстора породице Дешић, саграђене у Пазовачком шору.

Општина Шид (www.tourismsid.rs)

Шид се налази у југозападном делу Војводине, у западном Срему. Живот на овим просторима датира од праисторије о чему сведочи налазиште локалитета –Градина.

Шид са живописном околином, благим падинама Фрушке горе и водотоцима Саве, Босута и Студве и три акумулациона језера код Сота и Ердевика пружа разне могућности за одмор и рекреацију.

Босут још увек носи епитет најчистије реке у Европи, а ловишта у Ворову, Врањаку и Моровићу богата су фазанима, зечевима и срнама.

Када дођете у шидску општину застаните обавезно и погледајте Галерију слика Саве Шумановића. Недалеко од Шида налази се Спомен обележје Сремски фронт. Овај монументални комплекс изграђен је на месту где је погинуло 13 000 бораца који су дали своје животе за ослобођење земље у Другом светском рату.

Развијеном путном мрежом лако ће те стићи до било ког места у Срему, а на само сат времена од градске вреве Београда или Новог Сада стижете у Срем пун авантура. А када већ решите и дођете у Срем онда не журите натраг јер многобројни ресторани, чарде , етно куће , салаши где уз добру сремску закуску и чувена сремска вина све зачињено врхунским тамбурашима прузиће Вам не заборавни догађај.

Д О Б Р О Д О Ш Л И     У     С Р Е М !

 

Туристичке манифестације у Срему

Смештајни капацитети у Срему