Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija


Upravljačko telo Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014. – 2020., objavilo je 1. poziv za dostavu projektnih predloga za Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija 2014. – 2020.

 

Ukupna vrednost poziva je 15.009.809,00 EUR od kojih 12.758.338,00 EUR predstavlja EU su-finansiranje, a 2.251.471,00 EUR predstavlja nacionalno su-finansiranje.

 

Rok za dostavu projektnih prijedloga putem elektronskog sastava za praćenje (electronic Monitoring System) je 1. jul 2016. godine u 15:00h.

 

 

Program obuhvata sledeća područja

 

  • u Hrvatskoj 4 županije: Vukovarsko-srijemska, Osječko-baranjska, Brodsko-posavska i Požeško-slavonska županija

 

  • u Srbiji 5 upravnih okruga: Severno Bački, Zapadno Bački, Južno Bački, Sremski i Mačvanski,

 

Poziv je otvoren za četiri prioritetne ose Programa:

 

Tematski prioritet 1 – Poboljšanje kvaliteta socijalnih i zdravstvenih usluga u programskom području

 

Tematski prioritet 2 – Zaštita okoline i biološke raznolikosti, poboljšanje prevencije rizika i promocija održive energije i energetske efikasnosti

 

Tematski prioritet 4 – Doprinošenje razvoju turizma i očuvanje kulturne i prirodne baštine

 

Tematski prioritet 7 – Jačanje konkurentnosti i razvoja poslovnog okruženja u programskom području.

 

Program je, namenjen svim javnim telima, neproftinim udruženjima, školama, zdravstvenim i socijalnim ustanovima.

 

U Vukovaru je 16. Marta 2016.godine održana konferencija povodom otvaranja poziva  za dostavu projektnih predloga za Interreg IPA program prekogranične saradnje Hrvatska – Srbija 2014. – 2020. Tom prilikom predstavnik Europske komisije Vicente Rodriguez Saez rekao je  da se očekuje puno novih programa i mogućnosti s jedne i druge strane granice, da očekuje da će povezivanje ljudi iz regija uključenih u projekt doprineti njihovom međusobnom boljem razumjevanju i saradnji.

 

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici hrvatskog Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kao i predstavnici  Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije.

 

Učesnici konferencije imali su priliku da se upoznaju sa detaljima Programa saradnje a predstavljen je i uspešan primer realizacije projekta iz finansijskog razdoblja 2007.- 2013.

 

 

Sve vesti i informacije o Interreg IPA programu prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020 možete pratiti na službenoj stranici programa  http://www.interreg-croatia-serbia2014-2020.eu/