Одржана 18. Сремска куленијада у Ердевику


У суботу, 03. јуна 2017. године под слоганом „У загрљају кулена и вина„ одржана је 18. “Сремска куленијада” у Ердевику у организацији Привредне коморе Србије Регионалне привредне коморе Сремског управног округа, Општине Шид  и МЗ Ердевик.

Ова јединствена манифестација  koja афирмише широк спектар културне разноликости Региона и његове економске потенцијале када је храна и туризам у питању.

Овогодишњу манифестацију обележио је рекордан број пријављених такмичара за најбољи кулен-132.

Куленијаду је свечано отворио  Ненад Иванишевић, државни секретар из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, а присутне су поздравили и Председник Организационог одбора 18.Сремске куленијаде и  председник МЗ Ердевик, Зоран Машић, председник Општине Шид, Предраг Вуковић, в.д. директор Привредне коморе Србије Регионалне привредне коморе Сремског управног округа, Ђорђе Божић, потпредседник Привредне коморе Србије, др Слободан Самарџић,  помоћник министра пољопривреде и заштите животне средине, Ненад Катанић, и покрајински секретар за привреду и туризам и потпредседник Владе АПВ,  Иван Ђоковић.

Одмах након отварања проглашени су и најуспешнији произвођачи кулена а Апсолутни победник овогодишње 18. ‚‚Сремске куленијаде‚‚  је Константин Лемаић из Шида.

Око 10.000 људи те суботе на ’’Сремској куленијади’’ могли су да посете преко 150 тезги који су били распоређени читавом дужином столетног ердевичког парка, а поносни излагачи мамили су посетиоце разним специјалитетима који су се могли пробати, купити: кулен, шунка, кобасице, разна врста вина, сиреви, мед, колачи и други прехрамбени производи. Излагачи су били и произвођачи минералних  ðубрива, семена, хемијских средства за заштиту биља, опрема за кланичну индустрију…

У уметничком делу манифестације учествовало је око 500 уметника (тамбурашки оркестри,  културно уметничка друштва као и бројни вокални солисти)

Очување, промоција традиције и културне баштине овог поднебља, привлачење домаћих и страниг гостију, израда базе података произвођача кулена, промовисање предузетничке културе су само неки од очекиваних ефеката ове манифестације.