Održana 18. Sremska kulenijada u Erdeviku


U subotu, 03. juna 2017. godine pod sloganom „U zagrljaju kulena i vina„ održana je 18. “Sremska kulenijada” u Erdeviku u organizaciji Privredne komore Srbije Regionalne privredne komore Sremskog upravnog okruga, Opštine Šid  i MZ Erdevik.

Ova jedinstvena manifestacija  koja afirmiše širok spektar kulturne raznolikosti Regiona i njegove ekonomske potencijale kada je hrana i turizam u pitanju.

Ovogodišnju manifestaciju obeležio je rekordan broj prijavljenih takmičara za najbolji kulen-132.

Kulenijadu je svečano otvorio  Nenad Ivanišević, državni sekretar iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a prisutne su pozdravili i Predsednik Organizacionog odbora 18.Sremske kulenijade i  predsednik MZ Erdevik, Zoran Mašić, predsednik Opštine Šid, Predrag Vuković, v.d. direktor Privredne komore Srbije Regionalne privredne komore Sremskog upravnog okruga, Đorđe Božić, potpredsednik Privredne komore Srbije, dr Slobodan Samardžić,  pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, Nenad Katanić, i pokrajinski sekretar za privredu i turizam i potpredsednik Vlade APV,  Ivan Đoković.

Odmah nakon otvaranja proglašeni su i najuspešniji proizvođači kulena a Apsolutni pobednik ovogodišnje 18. ‚‚Sremske kulenijade‚‚  je Konstantin Lemaić iz Šida.

Oko 10.000 ljudi te subote na ’’Sremskoj kulenijadi’’ mogli su da posete preko 150 tezgi koji su bili raspoređeni čitavom dužinom stoletnog erdevičkog parka, a ponosni izlagači mamili su posetioce raznim specijalitetima koji su se mogli probati, kupiti: kulen, šunka, kobasice, razna vrsta vina, sirevi, med, kolači i drugi prehrambeni proizvodi. Izlagači su bili i proizvođači mineralnih  ðubriva, semena, hemijskih sredstva za zaštitu bilja, oprema za klaničnu industriju…

U umetničkom delu manifestacije učestvovalo je oko 500 umetnika (tamburaški orkestri,  kulturno umetnička društva kao i brojni vokalni solisti)

Očuvanje, promocija tradicije i kulturne baštine ovog podneblja, privlačenje domaćih i stranig gostiju, izrada baze podataka proizvođača kulena, promovisanje preduzetničke kulture su samo neki od očekivanih efekata ove manifestacije.