ПОЧЕТАК ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ


У просторијама Прехрамбено хемијске и шумарске школе у Сремској Митровици данас су потписани уговори поменуте школе са привредницима који ће омогућити да 40 ученика исте праксу обављају у неколико фирми са територије Срема и Мачве. Ово је прва генерација ученика ПХШ школе која ће се укључити у модел дуалног образовања, а ради се о ученицима са два смера и то са смера опертер за израду намештаја и смера техничар за обликовање намештаја ентеријера.

Потписивању уговора поред представника школе и компанија које су се укључиле у модел дуалног образовања присуствовали су представници Регионалне привредне коморе Сремског управног округа, Управе за Образовање, као и ученици поменутих смерова и њихови родитељи, а све у циљу да се они што боље упознају са новинама које ће овај модел донети и његовим предностима.

„Данас смо потписали уговоре којима смо означили почетак дуалног модела образовања у нашој школи. Укупно осам фирми је потписало уговоре и то не само са школом него и са ђацима и на тај начин оне су се обавезали да ће их примити на праксу која ће почети у њиховим погонима већ наредне недеље“, рекао је Небојша Огњеновић, директор ПХШ школе.

Огненовић је подсетио да је Влада Србије јуче усвојила Нацрт закона о дуалном образовању и да ће од следеће године многобројне средње школе ући у систем дуалног образовања, те да ће школа на чијем је он челу још два смера образовати по том моделу, а у питању су месари и пекари.

„Као ресорни начелник вома сам задовољна, јер ово данас што се дешава је резиме годину дана рада Градске управе за образовање, Привредне коморе, привредника и саме школе. Наш циљ је да на крају треће, односно четврте године заиста имамо младе, обучене људе у потпуности спремне за рад. Деца ће током свог школовања имати много више праксе, односно део који су проводили у школским клупама замениће сада радни погони, што значи да ће у првој години један дан бити на пракси, у другој два дана, а у трећој чак три дана недељно. Ученици ће бити компетентни да обављају оне послове за које су се образовали и имаће своју цену, неће бити јефтина радна снага“, рекла је Мирјана Пјевац, начелница Управе за образовање.

Уговоре је данас потписало укупно осам компанија и то: Екос лине и Тик столарија из Сремске Митровице, Дрво систем 07 из Дубља, Столарија Славик из Ердевика, Арт wоод флорниг и Храст сзр такође из Сремске Митровице, Фагаце wоод из Гргуреваца и Ентеро доо из Нове пазове.

Представници свих компанија су се сложили да су уговори потписани на задовољство свих укључених страна и да је њихова потреба за квалитетним радницима константна, те навели да постоји могућност да најбољи ученици након школовања нађу запослење у њиховим погонима.

Извор: Озон Медиа-Данка Туфегџић