Прва генерација трговаца потписала уговоре о извођењу праксе


1

Јуче, 16.11.2017. године, су у згради Општине Пећинци потписани уговори између ученика Средње техничке школе “Миленко Веркић Неша” из Пећинаца, који похађају образовни профил трговац и предузећа Луки комерц из Пећинаца, о извођењу практичне наставе током ове школске године. Потписивању су, поред ученика, родитеља, представника компаније Луки комерц и Средње техничке школе, присуствовали и представници пећиначке локалне самоуправе и Регионалне привредне коморе Сремског управног округа.

Добродошлицу је присутнима пожелела председница Привременог органа Општине Пећинци Дубравка Ковачевић Суботички, која је исказала задовољство што се овакви програми реализују у пећиначкој општини, као и да је пећиначкој локалној самоуправи циљ да децу школује за привреднике и посао, а не за евиденцију Националне службе за запошљавање, и уједно се захвалила свима који су допринели да дуално образовање заживи у општини Пећинци.

Пре потписивања уговора председник Регионалне привредне коморе Сремског управног округа Ђорђе Божић изнео је податак да су се до сада 23 школе из преко 20 градова у Србији укључиле у програм дуалног система образовања и да је близу 600 ученика потписало уговоре, а према најновијим подацима преко 500 ученика тек треба да закључе уговоре о обављању ученичке праксе у одређеним компанијама.

“Ми се надамо да ће се дуални систем образовања проширити и на друге образовне профиле неопходне нашој привреди која ће на тај начин добити готовог, образованог радника. Такође, ученици стичу неопходно знање у компанијама у којима обављају ученичку праксу, а добијају и одређену материјалну надокнаду за свој рад“ – истакао је Божић.

Испред компаније Луки комерц уговоре је потписао Александар Јовичић директор малопродаје, који је том приликом истакао значај добре сарадње ове компаније са пећиначком Техничком школом и њеним ученицима, као и да се јучерашњим потписивањем уговора та сарадња диже на виши ниво.

“Свих ових година ученици су код нас могли обављати практичну наставу и било нам је увек драго да младе, вредне људе жељне знања и напредовања упослимо. Драго нам је да су се одлучили за нашу компанију и да желе да буду део наше породице. Наравно, након школовања увек смо најбољима нудили уговоре за запослење, а уједно смо и награђивали најуспешније ученике летовањем у нашем летовалишту у Херцег Новом. Ми ћемо наставити са добром праксом да што боље обучимо ученике за будући посао, али наставићемо и са награђивањем најуспешнијих ученика бесплатним летовањем, док ће најбољи бити у прилици да се на крају школовања запосле у нашој компанији” – истакао је Јовичић.

Директорка Техничке школе „Миленко Веркић Неша“ у Пећинцима Споменка Ракић сматра да је будућност школовања у кооперативном образовању са елементима дуалног система, јер се ученици обучавају у реалном радном окружењу где стичу важне социјалне компетенције и такозвани предузетнички начин размишљања и на тај начин постају спремни за послове који их чекају али и мотивисани да својим идејама и иновацијама допринесу квалитету производње.